Wpływ diety na trądzik. Dieta na trądzik. Jakich produktów warto unikać żeby zachować zdrową i piękną cerę

Czy to co jemy ma wpływ na stan naszej skóry? Po sieci krążą różnorakie opinie, natknąć się można na wiele wykluczających się nawzajem badań i publikacji naukowych, zdrowy rozsądek podpowiada jednak że istnieje korelacja pomiędzy naszą dietą a powstawaniem trądziku. Ciężko jest wskazać jedną uniwersalną dietetyczną przyczynę trądziku, istnieje za to wiele czynników mogących go nasilać. Są to między innymi gluten, węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym,  laktoza zawarta w mleku czy nadmiar tłuszczy pochodzenia zwierzęcego.

Warto pamiętać że każdy organizm jest inny i na każdego dana substancja może oddziaływać w inny sposób. Najlepszym przykładem może być popularna opinia o czekoladzie i jej wpływie na cerę. Podczas gdy niektórzy po kilku kostkach już następnego dnia widzą pogorszenie stanu swojej cery, inni mogą pochłaniać ją w ogromnych ilościach bez żadnych konsekwencji dla swojej cery. Tak samo jak różne są przyczyny powstawania trądziku, tak różnie nasz organizm reaguje na określone czynniki, dlatego sami powinniśmy sprawdzić, co nasila u nas objawy trądziku. Poniżej przedstawimy listę produktów których warto unikać, gdyż mogą one nasilać objawy trądziku, a także produkty i porady żywieniowe które pozytywnie wpłyną na stan naszej cery. Odpowiednia dieta na trądzik z całą pewnością nam się opłaci!

Czego unikać przy trądziku?

Produkty wysokoprzetworzone

Pod tym hasłem należy rozumieć przede wszystkim tak zwane „gotowce” z długim terminem ważności, a także fast foody oraz przekąski zawierające duże ilości konserwantów, sztucznych barwników i aromatów. Oprócz wysokiej zawartości substancji powszechnie uznawanych za szkodliwe, są one również ciężkostrawne i z całą pewnością ich spożycie nie odbije się pozytywnie zarówno na stanie naszej cery, jak i na zdrowiu.

Cukier i słodycze

Niektóre badania wskazują na zależność między żywnością o wysokim indeksie glikemicznym a zaostrzeniem objawów trądzikiem, czyniąc tym samym ze słodyczy głównego wroga naszej cery.  Spożywanie dużych ilości słodyczy i picie słodkich gazowanych napojów jest nie tylko niezdrowe i utrudnia utrzymanie ładnej sylwetki, ale także zaostrza objawy trądziku i wpływa na powstawanie nowych wyprysków.

Alkohol

Zbyt duże stężenie wprowadzonego wraz a drinkiem etanolu po prostu zatruwa nasz organizm. Duże obciążenie wątroby i konieczność rozłożenia i wydalenia toksycznej substancji z  organizmu z całą pewnością nie odbije się korzystnie na stanie naszej skóry. Dodatkowo picie alkoholu zwiększa ilość hormonów, odpowiedzialnych za trądzik.

Orzechy

Orzechy same w sobie są produktem jak najbardziej pożądanym w diecie, ze względu na wysoką zawartość kwasów Omega 3…Często bywają jednak silnym alergenem, a wywoływane przez nie reakcje alergiczne negatywnie odbijają się na stanie naszej cery trądzikowej. Warto więc sprawdzić, czy nasza skóra nie reaguje na nie negatywnie.

Mleko

Nie istnieją wprawdzie żadne badania wykazujące jednoznaczny wpływ mleka na powstawanie i zaostrzanie objawów trądziku, spora cześć osób wykazuje jednak nietolerancję laktozy, co z kolei odbija się negatywnie na stanie naszej cery. Warto sprawdzić, czy całkowite odstawienie na jakiś czas mleka nie poprawi kondycji naszej skóry.

Sól i ostre przyprawy

Podejrzewane są o nasilanie objawów trądziku. Warto zacząć zwracać pilną uwagę na zawartość soli w produktach które jemy na co dzień, niektóre produkty gotowe czy przekąski zawartością soli przekraczają całe nasze dzienne zapotrzebowanie! Za unikanie ich podziękuje nam nie tylko nasza skóra, ale i zdrowie.

Jak wspomnieliśmy na początku artykułu, zdania na temat wpływu diety na trądzik są podzielone.  To, co komuś szkodzi, niekoniecznie musi zaostrzyć objawy u nas, tak samo działa to w drugą stronę. Nie szkodzi jednak spróbować ograniczyć lub czasowo wyeliminować opisane wyżej „czynniki ryzyka” i obserwować stan swojej skóry. Często po wyeliminowaniu danego produktu poprawę widać już po tygodniu! Nie gwarantuje nam to oczywiście pozbycia się problemów skórnych raz na zawsze, ale z całą pewnością może zmniejszyć intensywność występowania wykwitów.

Odpowiednio wyważona i zdrowa dieta to jeden z kluczowych elementów opracowanej przez nas SKUTECZNEJ KURACJI PRZECIWTRĄDZIKOWEJ, która pomaga pozbyć się trądziku nawet w trzy miesiące, niezależnie od jego rodzaju! Zachęcamy do zapoznania się z nią już dziś, gdyż im wcześniej rozpoczniesz leczenie trądziku, tym szybciej będziesz się cieszyć zdrową cerą! 🙂

A jak to wygląda u Was? Jakich produktów unikacie, a których wprost przeciwnie? Po wyeliminowaniu którego ze składników udało Wam się odczuć poprawę kondycji skóry? Koniecznie podzielcie się z nami swoimi doświadczeniami i historiami! 🙂

Sprawdź również jaki jest Wpływ diety na potencję

lek na trądzik

 
Kategorie: Artykuły

2 Komentarze

gosiax3 · Listopad 27, 2017 o 9:32 pm

Super jest ten spis produktów których trzeba unikać, chyba czas na czystki w spiżarni 😀

 

martynkaaaa · Listopad 28, 2017 o 3:46 pm

U mnie wystarczyło całkowicie odstawić słodycze i fast-foody no i picie większej ilości wody i zielonej herbaty, polecam bo nie jest to żadna strata a pomaga!!!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *